WOB en Publicatieverboden (Superinjunctions)

In ’t kort, het nieuwe voorstel – van minister Donner – is om de WOB ( Wet Openbaar Bestuur ) te beperken. Met als gevolg dat ’t proces (en gekonkel) van de besluitvorming niet openbaar mag zijn. Meer details lees je hier op de site van de Nederlandse Vereniging van Journalisten.

Volgens Donner kan de journalist de info gewoon bij de persvoorlichter ophalen. Tja, wiens brood men eet, wiens woord men … ( en bij ongevallige stukjes word je dus niet meer uitgenodigd).

In Engeland zijn ze al een stukje verder. Daar hebben ze al de “Superinjunction”. Waarbij de rechter, op verzoek, de media een spreek/publicatie verbod op kan leggen. Kwestie van wat geld neertellen blijkt in de praktijk.

Zie hier (nu.nl) en hier (wikipedia):

Een must read trouwens over dit onderwerp is een boek van de auteur: “Noam Chomsky” met de titel “Manufacturing Concent”. Waar dit ‘propaganda’ model op een wetenschappelijke wijze tegen het licht word gehouden.

Voor mensen die geen zin hebben om het boek door te worstelen, is dit boek ook verfilmd (zelfde titel). Hoewel het boek meer detail geeft.

Over Mark de Bont

www.clearcase.nl www.markde.bont.nl
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s