Ik zou een slechte klokkenluider zijn…

Hoewel ik van nature een aanleg heb om ongelijkheid aan de kaak te stellen moet ik bekennen dat ik een slechte klokkenluider zou zijn.

Waarom?

In de praktijk vergaat het klokkenluiders niet zo goed… (understatement). En als ik eerlijk ben, houd ik wel van een leven met de nodige luxe… Even een paar concrete voorbeelden van klokkenluiders en hun carrière,  of wat er van over is gebleven, na het luiden van de klok:

Huis moeten verkopen, interen op spaargeld, tijdelijk in camper moeten wonen waarbij hij verjaagd werd door zijn buren (dankbaarheid troef lijkt het).

Dit leidde tot een botsing met het betreffende ministerie, tot de vervalste diagnose “paranoïde schizofreen”, levensbedreigingen, een continu conflict met overheden, een stopzetting van het inkomen van Spijkers per 1 september 1998. dossiers bij pensioenfonds verdwenen. De kwestie sleept nog steeds.

  • Paul van Buitenen, klokkenluider frauduleus gedrag in de Europese Commissie, 1998

Vier maanden geschorst met halvering van zijn salaris en werd daarna overgeplaatst naar een ‘ongevaarlijke’ functie. Hij verklaarde:

“dat hij als gevolg van zijn klokkenluiderschap een paria was geworden, en dat zijn computer was doorzocht. Ook voor zijn gezin was de emotionele belasting fors geweest. Hij zou geen klokkenluider zijn geworden, verklaarde hij, als hij van tevoren had geweten wat de gevolgen zouden zijn.”

Justice

Justice

Update: en dan is er natuurlijk nog de moeder van alle ‘whistleblowers’ : Braddley Manning. Zie ook Whistleblowers being demonized in the US?

 

Over Mark de Bont

www.clearcase.nl www.markde.bont.nl
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s