Boekbespreking: “Start with Why” , Simon Sinek

Start with why

Start with why

Ik heb dit boek gekocht nadat ik een referentie naar hem op de TED, die in Eindhoven georganiseerd werd, wees. Het ging om deze video die ik toen bekeek. Het sprak me meteen aan en vond het gelijk een geweldig en simpel verhaal, reden waarom ik het boek (wat niet eens de hoofdprijs kostte) bij Amazon gekocht heb.

Het boek begint met uit te leggen waar mensen door beïnvloed kunnen worden. Manipulatie vs Inspiratie. O.a. prijs, promoties, angst, aspiraties, groepsdruk, gadgets/nieuwigheidjes/innovatie. En legt uit dat deze vorm van manipulatie wel leid tot meer transacties maar niet tot loyaliteit aan een product en of merk.

Vervolgens word, in 200 pagina’s (het idee had achteraf ook op een A4’tje uitgelegd kunnen worden), uitgelegd waarom het gebruik van de ‘Why’ wel leid tot inspiratie en loyaliteit van mensen aan het idee en of product.

En geeft voorbeelden waarom mensen enorm aangetrokken zijn tot een merk als Apple (het doorbreken van de Status Quo), de lifestyle die er bij hoort zoals bij Harley Davidson (Free to ride) en de verven van Akzo (een kleurrijke wereld).

E.e.a. word aangevuld en uitgelegd met de ‘golden circle’ waar bedrijven die zich op het “hoe” en “wat” concentreren vaak niet succesvol zijn.

The golden circle

The golden circle

Voor de mensen die het allemaal teveel lezen vinden kunnen een mindmap van het boek hier vinden.

Note: Na het lezen van dit boek ben ik begonnen met het boek “Sleigth of Mouth” (1999!) en hier word e.e.a. ook over uitgelegd. Blijkbaar is deze manier van denken al veel langer bekend en heeft de auteur het in een nieuw vormpje weten te gieten. Word vervolgd!

Over Mark de Bont

www.clearcase.nl www.markde.bont.nl
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Boekbespreking: “Start with Why” , Simon Sinek

 1. Loes Berkhout zegt:

  hoi Mark, ik vind je golden circle tekening heel mooi. Mogen wij hem gebruiken op onze website (www.futureleaders.nl) om onze eigen why how what uit te leggen? hoor het graag. groeten Loes (loes.berkhout@futureleaders.nl)

  • markdebont zegt:

   Hi Loes, eerlijk gezegd heb ik deze ook van het internet afgehaald. Ik zou er dus ook een bronvermelding bij moeten zetten maar heb dit destijds nagelaten (FOEI!). Maar ik weet niet meer waar ik deze oorspronkelijk vandaan heb gehaald (ik zie hem nu meerdere keren in de search results verschijnen ;-s

   Ben natuurlijk wel nieuwsgierig naar je artikel!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s