Wirth’s en Moore’s law

Wirth's Law

Wirth's Law

Vroeger had je de wet van Moore (Wikipedia) die beschrijft dat ongeveer elke 18 maanden de rekenkracht van computers verdubbeld. Een wetmatigheid die al bijna 40 jaar lijkt te voldoen.

Nu realiseer ik me dat mijn de computers en smartfones die ik koop er niet voor zorgen dat ik elke 18 maanden een “WOW, dat is snel” ervaring krijg. De software (updates) die er op draait zorgt er voor dat het trager en traaaaaager word.

Mijn thuis PC die 3 jaar geleden nog perfect deed voor o.a. eenvoudige taken zoals internet browsen heeft het er nu steeds en steeds moeilijker mee. Ik herinner me nog het opstarten van mijn eerste hobbycomputer (Amstrad CPC464): power on en enkele seconden later kon je aan de slag (okay, het OS werd uit de 16Kb ROM geladen). Bij mijn office PC is het inmiddels 10 minuten voordat ik de eerste programma’s kan gaan starten.

Dit is allemaal vastgelegd in: “Wirth’s Law” (Wikipedia) die het volgende beschrijft: “Software gets slower faster than hardware gets faster”…

“Computer hardware has become faster over time, and some of that development is quantified by Moore’s law; Wirth’s law points out that this does not imply that work is actually getting done faster.”

Voorlopige oplossing: geen app. updates meer draaien voor je smartphone en of PC en wachten totdat het ‘lean’ programmeren zijn weg vind naar de bedrijven die software aan de man brengen ;-s

 

Over Mark de Bont

www.clearcase.nl www.markde.bont.nl
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s