Oude meuk: automaat horloges (sinds 1923)

Seiko 5

Seiko 5

Het zou een artikel over horloges worden maar ik heb besloten dat ik een serie over ‘ouwe meuk in een nieuw jasje’ ga schrijven. Hedendaagse producten, gebaseerd op oude en klassieke techniek. Spullen die hedendaagse techniek, schijnbaar(!), beter doet (denk aan LP/CD/Mp3). Misschien ligt het aan mij of de tijd waarin we leven maar het laatste half jaar betrap ik me er op dat ik veel van deze retro producten aanschaf. Misschien was vroeger toch alles beter?

De eerste in de serie: automaat horloges!

Waarom het nog steeds geweldig is? Geen gedoe met batterijen (mits je hem regelmatig draagt) dus weinig onderhoud en het authentieke karakter van het uurwerk.

De Seiko 5 duiker automaat met het “7s36” uurwerk heb sinds een half jaartje alweer in bezit. “Automaat” wat betekend dat er geen batterij in zit en dat het uurwerk werkt door lichaamsbeweging. Nadeel van het horloge is het dan na een dag of wat, niet dragen, stilvalt en je het horloge weer moet bewegen om het aan de gang te krijgen. Ook de nauwkeurigheid laat te wensen over. Na een weekje of wat loopt het al snel 1 of 2 minuten voor/achter. Ik heb er geen uitgebreide research op gedaan maar het design van deze gaat terug naar 1965  !

Een quartzmodel (die rond de jaren 60 in gebruik raakten)  zou ook nauwkeuriger zijn maar uiteindelijk vond ik het klassieke design en de manier waarop het horloge werkt (de oude techniek – in een nieuw jasje –  zoals vroeger horloges ook werkten) de doorslaggevende factor.

Ondanks de kleine nadelen, ook de hoogte van de kast, ben ik er toch erg mee in mijn nopjes.

Over Mark de Bont

www.clearcase.nl www.markde.bont.nl
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s