#TK2012 en kosten volksgezondheid

Het is verkiezingstijd dus elke politici heeft opeens een mening die hij wil laten horen. Omdat de medische kosten de 4e grootste kostenpost is en de zorg onbetaalbaar aan het worden is, hier inzicht over de werkelijke problemen waar nu voor de verkiezingstijd te weinig over gesproken word.

Een van de problemen zijn de vele niet wetenschappelijke studies die er zijn bij het gebruik van medicijnen of medische toepassingen. Via reuters.com:


Last year, Bayer Healthcare reported that its scientists could not reproduce some 75 percent of published findings in cardiovascular disease, cancer and women’s health.

Ten tweede, het meer en meer oneigenlijke gebruik van patenten. In de Volkskrant van 11 augustus 2012 stond er een paginagroot artikel over.

In het kort: vroeger octrooien er waren om de fabrikanten de ontwikkelingskosten terug te laten verdienen. Tegenwoordig is dit steeds minder het geval en word het vooral gebruikt om geld te blijven verdienen voor iets wat zich al royaal heeft terugbetaald. Octrooien worden minimaal aangepast om zo de concurentie weer buiten spel te zetten.

Indicatie: een kwart van de totale wereldmarkt aan medicijnen (1.000 miljard) word aan marketing uitgegeven… Misschien heeft het te maken met de goed geoliede lobby die er nu is. Hieronder een voorbeeld van de invloed van de lobby in Amerika en de gevolgen ervan.

Lobbying ROI

Lobbying ROI

Hoe verder? Laat universiteiten in opdracht van de overheid de medicijnen ontwikkelen en vervolgens goedkoop produceren door fabrikanten waar ook ter wereld!

Update 10/09: Hier nog een ‘fraaie’ aanvulling op bovenstaande: minder dan de helft van de voorgeschreven behandelingen/medicijnen zijn effectief, volgens dit artikel  “The Problem With Medicine: We Don’t Know If Most of It Works”

Update 14/11: In Nieuw Zeeland hebben ze wel de moeite gedaan om de kosten terug te dringen door het “KiwiModel”. In België is het ook geprobeerd maar in hevig afgeslankte vorm onder druk van de medische industrie.

Update 16/11: Ben de juiste link kwijtgeraakt, maar in een nutshell: 80% procent, in $, van de gezondheidszorg gaat op aan gedragsproblemen: te veel roken, drinken, eten, stress en onvoldoende beweging.

 

Over Mark de Bont

www.clearcase.nl www.markde.bont.nl
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s