Texel en hoe alles mooier wordt met een verhaal

Afgelopen week ben ik enkele dagen naar het eiland Texel geweest voor een korte vakantie. Daar bezocht ik o.a. het Den Burg dorp met de fraaie kerk waar je bovenop een mooi uitzicht hebt van het eiland Texel.

Hieronder een foto van de kerkklok die in deze kerk hangt (en nog steeds werkt, ik kon het weten want ik liep er net langs toen de klok sloeg ;-/). Wat blijkt, deze kerkklok moest in de 2e WO naar Duitsland toe om te worden omgesmolten voor wapens. Het nederlandse verzet stak daar een stokje voor en liet deze klok zinken op het diepste punt in het IJsselmeer! Na de oorlog werd de klok opgedoken en is hij weer terug in de kerk gehangen.

Kerkklok Den Burg

Kerkklok Den Burg

Hieronder de vuurtoren van de Cocksburg met de kogelgaten nog intact van de gevechten tijdens de 2e WO die na 5 mei 1945 nog plaatsvonden.

Vuurtoren de Cocksburg

Vuurtoren de Cocksburg

Vervolgens vond ik op een rommelmarkt in Den Burg onderstaand boekje wat ik voor weinig op de kop kon tikken. Dit boekje beschrijft de opstand van de  Georgiërs op Texel tijdens de 2e WO. In het kort: in april 1945 brak er een opstand uit onder deze soldaten die gedwongen waren voor de Duitsers te vechten. Deze, mislukte, opstand duurde tot na 5 mei totdat de Canadezen het eiland uiteindelijk bevrijdde!

Tragedie op Texel

Tragedie op Texel

Ik heb het boekje vergeven aan de serveerster van het hotel/restaurant waar ik deze week verbleef. Ze wist me te vertellen dat bij haar familie de kogelgaten nog in het huis zitten van deze opstand.

Dus… alles word mooier met een verhaal (zoals Roué Verveer zou zeggen)

Over Mark de Bont

www.clearcase.nl www.markde.bont.nl
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s