Overval!

Kogel op slotplaat

Kogel op slotplaat

Nondejuh wat is dat alweer lang geleden. Begin jaren 90 als ik me niet vergis, toen ik nog in het sjone Limburgse Weert werkte. Na het verlaten van de MTS en enkele baantjes verder werkte ik pas bij een computerbedrijf op de technische dienst.

Assembleren van computeronderdelen tot computers op klantenspecificatie. Samen met collega’s deed ik daar de assemblage en zorgde dat het allemaal lekker liep. Het was toen nog de tijd dat computer “CPU’s” en geheugenbanken  een klein fortuin kosten. Als mijn geheugen me niet in de steek laat kon  het voor sommige modellen wel oplopen tot honderden guldens per stuk. En iets groter dan een 2 euro muntje. Geen serienummers dus eenvoudig te verhandelen in geval van diefstal. Een handige inkoper kon hier goud geld mee verdienen door groot en goedkoop in te kopen en deze weer snel te verkopen.

Tot zover was er nog niets aan de hand, maar dit ging snel veranderen.

Het was donderdagmiddag, stond op het punt om naar huis te gaan (het moet rond vijven zijn geweest) en mijn spullen te pakken toen er een wildvreemde man de kantoorruimte binnenliep. Ik was nog aanwezig met enkele directe collega’s.  Hij: stevig gebouwd (90 a 100 kg) en een  blauwe marine trui. Hij vroeg of er nog meer mensen waren, vreemd voor een klant die binnen komt lopen. Voordat ik het wist kwam er een pistool in beeld waar hij mee rondliep.

Tegelijkertijd schoot me te binnen dat het de laatste week van mijn 2 maandelijkse proeftijd was. Dacht dat het een grap was om zo mijn vast contract te vieren. Wat al aangaf dat ik het er erg naar mijn zin had en mijn Limburgse collega’s de feestneus altijd onder handbereik hadden liggen. Maar deze keer had ik het dus verkeerd.

Toen ik en mijn collega onder bedreiging van het pistool naar de showroom werden gedelegeerd en ik de rest van het overgebleven personeel met de buik op de grond zag liggen wist ik dat het ‘for real’ was ;-( Bij het binnenlopen van de showroom lagen op de grond bloedspatten van een collega die met zijn hoofd de deur had geraakt.

Wat er zich al afgespeeld  had weet ik niet maar mijn baas lag jankend op de grond. Dit was dus geen grap. Onwerkelijk en verre van…

Achteraf besefte dat ik in een volautomatische mode ging. ‘Geen gekke dingen doen’ en hopen dat de rest ook geen heldenacties ging bedenken of doen. Luisteren, gehoorzamen en hopen dat het zo snel mogelijk over was.

Wat daarna gebeurde staat me niet zo bij. Volgens mij hadden de lui in 10 a 20 minuten alles bij elkaar geroofd wat ze wilde hebben. Inclusief een hoop defecte computeronderdelen!

Nadat we met handboeien aan elkaar vast waren geketend en onze beurzen waren gerold werd de deur achter ons dichtgedaan met de waarschuwing 5 minuten te blijven liggen.

Na het dichttrekken van de voordeur volgde er glasgerinkel en een enorme knal. Alsof er een strijker bij je voeten ontplofte. Achteraf bleek dit een handgranaat te zijn die naar binnen was gegooid en ontplofte. Daarna volgde een korte stilte en geklater wat we niet gelijk thuis konden brengen. Enkele collega’s raakten in paniek. Snel kwamen we er achter dat  het water uit de verwarmingsradiatoren was. Lek gesprongen door de granaatscherven.

Onze redding kwam van de overbuurman. Een man die een garagebedrijfje had en aan de knal hoorde dat er wat bijzonders aan de hand was (waarschijnlijk ervaring met wapentuig ;-) ). Hij was geloof ik als eerste ter plaatse met zagen om ons snel van de handboeien te ontdoen. Kort daarna was iedereen weer op de been waarna de politie snel arriveerden….

deel 2: the aftermath!

Over Mark de Bont

www.clearcase.nl www.markde.bont.nl
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s