Amerika misschien failliet na 2 augustus en een voorproefje in Minnesota

In Amerika geen zomerreces want de politiek moet nog even besluiten of ze nog meer schuld aannemen om te voorkomen dat ze door het ‘debt ceiling‘ heengaan (ik ben het aantal nullen kwijt, volgens mij iets van 15,000 billion dollar volgens Wikipedia).

Even tussendoor: vroeger had je schulden die in de tonnen of miljoenen liepen maar het gaat hier over mil- en triljarden… Kun je je het nog voorstellen?

Wel, op federaal niveau is het in Amerika al goed fout nu provincies/staten hun krediet ook al opgesoupeerd heb.

Zoals de staat Minnesota waar ze wat geld tekort kwamen. 5 miljard om precies te zijn. Resultaat: “Rest stops and state parks were shuttered, the state lottery was suspended. About 22,000 state employees were temporarily laid off; nonprofits and government contractors, their state payments cut off, started eliminating services to the disabled, suspending work at construction sites and laying off employees” bron: Time.com 

Maar ook café’s moesten dicht i.v.m. het niet verlengen van vergunningen omdat er geen geld was om de ambtenaren te betalen.

Hoe het opgelost werd (en hoe het dus ook voor 2 augustus geregeld gaat worden) : geen belastingen voor de top 2% inkomens  maar wel het sluiten van scholen en het doorrollen van leningen naar de toekomst.

Dat het in Amerika moeilijk is om belastingen te verhogen blijkt wel uit de bezuinigingen die onlangs in Californië gedaan zijn. Ook daar geen belasting verhogingen maar wel bezuinigingen op o.a. universiteiten, zie hier.

Meer ook op Washington Post. “God bless America”, ze zullen het nodig hebben.

Minnesota in your face

Minnesota in your face

Over Mark de Bont

www.clearcase.nl www.markde.bont.nl
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s